fbpx

Hoe belangrijk is de juiste voeding voor kinderen die sporten?

Ouders vragen vaak om de beste voeding voor (top)sportende kinderen moeten eten. Er is vaak weinig kennis over deze voeding voor kinderen, zeker bij topsport. Het is de vraag hoe het met de energiebehoefte gaat, daarnaast is er onder kinderen minder onderzoek gedaan. 

  1. Stem voeding af op de hoeveelheid training. 

Voeding is belangrijk voor je energieniveau, helemaal als er intensief gesport wordt. Er zijn natuurlijk veel factoren die meespelen voor hoeveel energie je nodig hebt. Denk hierbij aan je gewicht, geslacht, de sport en de intensiteit. Uiteraard verbruik je ook meer energie op een dag waar je meerdere uren bezig bent. 

In de praktijk zie je dit helaas zelden terug in de hoeveelheid voeding die kinderen binnen krijgen. Het eten is bij kinderen per dag vaak hetzelfde, terwijl dit dus veel beter aangepast kan worden op de trainingsuren van je kind.

  1. Eet voor de training!

Een goede energiebron zijn koolhydraten. Deze zijn vooral terug te vinden in zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood, pannenkoeken, muesli, volkoren crackers, havermout, wraps, bonen en fruit. Het is belangrijk om hier dagelijks iets van te nuttigen. Het gebeurt echter nog wel eens dat iemand zonder een maaltijd de deur uitgaat. Let hier echt op als je wat aan je training wilt hebben!

  1. Bereid eten en denk vooruit

Een makkelijke manier om altijd aan je koolhydraten te komen is het goed voorbereiden. Bijvoorbeeld in het weekend kan je meerdere maaltijden alvast voorbereiden. Dit lijkt extra werk, maar je zal merken dat dit eigenlijk alleen maar meer rust geeft in de loop van de week.

Je zou bijvoorbeeld een berg pannenkoeken kunnen maken. Mits je dit maakt met volkorenmeel, kom je als snel op de 20 gram koolhydraten per pannenkoek. Een lekkere en energierijke hap voor het sporten!

  1. Zorg voor een goede eiwitrijke voeding

Naast energie zijn eiwitten ook erg belangrijk in de voeding van je kind. Deze zijn noodzakelijk voor de bouw en herstel van weefsel en spieren. Juist in de groeistadium is dit dus ook belangrijk. Eiwitten worden beter opgenomen als deze worden verspreid over de dag. Het liefst bij elke maaltijd een deel. Ook vlak na de training worden eiwitten goed opgenomen om de spieren weer te laten herstellen.

Goede bronnen hiervoor zijn kip, vis, vlees, kwark, yoghurt, melk en ei. Er zijn ook veel vegetarische opties om dit binnen te krijgen. Denk hierbij aan linzen, peulvruchten, noten en soja. Een eiwitrijke hap na het trainen zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit een bakje kwark met vers fruit of een wrap met bonen of linzen. Eiwitshakes zijn niet nodig voor kinderen.

  1. Zorg dat de maaltijden compleet zijn

Om het voedingspatroon helemaal compleet te maken zijn vitamines en mineralen ook noodzakelijk. Deze zorgen bijvoorbeeld voor een gezonde weerstand. Hoe intensiever je kind gaat sporten, hoe belangrijker de details van de voeding worden. Vind je het lastig om je kind gezond te laten eten? Bedenk dan dat een goed voorbeeld hierbij helpt. Als het huis vooral is bevoorraad met gezonde voeding, dan zal een ongezonde snack ook minder snel gekozen worden.

Related Articles