Skip to main content

Is Freerunnen gevaarlijk?

Sinds ik het me kan herinneren wordt deze vraag gesteld. Eerst door mijn moeder, en daarna eigenlijk door iedereen die mij en mijn vrienden zag trainen in de stad. Laat ik er wel meteen bij zeggen dat dat rond het jaar 2008 was en er nog bijna niemand had gehoord van deze nieuwe hype. Nu is dat wel anders en mogen we met trots zeggen dat deze hype is uitgegroeid tot een mooie jongvolwassen sport. Toch blijf ik deze vraag nog steeds horen. Niet altijd in de letterlijke vorm. Nee, die vraag is ook af te lezen in de ogen van vele ouders wanneer ze een freerunner bepaalde kunsten zien vertonen, terwijl hun eigen kinderen deze vol bewondering aanschouwen.

Erg vreemd is het natuurlijk ook niet. Het is een bijzondere sport die in de meeste opzichten nogal afwijkt van de rest. Zo is er complete vrijheid in wat en waar je het doet, is Instagram het belangrijkste platform om de sport te volgen en lijken de beste atleten in de wereld op een groep gezellige hangjongeren die de stad op z’n kop zetten met hun sprongen. En toch zit er veel meer achter dan alleen dit.

YouTube
Het beeld van jongens en meiden die zich op roekeloze wijze een weg banen door de straten en over de daken is iets wat gecreëerd is door de video’s op YouTube en Instagram. Hier ziet de kijker namelijk vooral grote sprongen, salto’s van hoogte en vooral landingen op een stenen ondergrond. Hier ziet men dus enkel het eindresultaat van vele jaren trainen en vaak urenlange voorbereiding. Wat je niet ziet zijn de talloze uren die besteed zijn aan het trainen van de perfecte techniek en de mentale kracht om dit soort sprongen te doen.

Blessures & ongelukken
Net als in iedere andere sport zijn er ongelukken en lopen de beoefenaars blessures op. Maar voor een sport waarbij op het eerste gezicht enorm veel risico lijkt te zijn, zijn er relatief weinig ernstige ongevallen en blessures. Hier zijn een aantal redenen voor.

Solo sport
Freerunnen is natuurlijk niet de enige solosport, maar het feit dat je het niet in team of spelverband beoefent heeft een grote impact op het aantal ongevallen en blessures. Wanneer er geen tegenspeler is, geen tijdsdruk of druk vanuit het publiek, neem dat direct een hoop risico weg. Bij veel balsporten kan je geduwd of getackeld worden en door vanuit emotie net even wat harder ergens in te gaan loop je al snel een blessure op.


Eigen Niveau
Zelfstandigheid is één van de belangrijkste kernwaarden binnen het freerunnen. Dat klinkt misschien juist gevaarlijk maar het is juist het tegenovergestelde. Wanneer freerunners van verschillende niveaus met elkaar trainen zal je merken dat ze vaak allemaal met andere sprongen aan de slag gaan. Dit komt door verschil in interesse, maar vooral door verschil in skill en kracht. Omdat er in principe bij freerunnen altijd getraind wordt op een harde ondergrond zal een beoefenaar niet snel een sprong doen waarvan hij niet zeker is of dit wel goed gaat. Bij veel sporten waarbij een zeer veilige omgeving wordt gecreëerd, zoals bij turnen is dit juist andersom. Hier kan de beoefenaar iets oefenen wat hij of zij nog niet goed kan, omdat de consequenties veel minder nadelig zullen zijn. Zo zien we in de praktijk dat freerunners hun skills op een zeer geleidelijke manier naar een hoger niveau brengen.

Controle
Als freerunner ben je dus lekker voor jezelf bezig en mag je zelf bepalen welke sprongen of bewegingen je wilt maken. Toch zijn er maar weinig freerunners die helemaal alleen trainen. Dit zou ongezellig zijn en op deze manier wordt je ook niet uitgedaagd of geïnspireerd door het bewegen van anderen. Het mooie is dat dit tegelijk ook voor een gezonde sociale controle zorgt. Mijn ervaring leert dat freerunners ten alle tijden eerlijk zullen zijn naar anderen wanneer het gaat om hun veiligheid. Zo zal er niemand worden uitgedaagd om iets te doen waar hij of zij nog niet klaar voor is.

Onderstaande video is gemaakt door een finse groep freerunners. Zij schakelden een arts in om te onderzoeken wat het verschil qua blessures is met andere sporten

https://www.youtube.com/watch?v=OCLTcQ9i6rI&t=3s&ab_channel=LappsetGroup


Hoe begin ik veilig met freerunnen?
Net als met de meeste dingen in het leven is er niet maar één manier om ergens te komen. Zo is het ook met freerunnen. Als jij graag buiten wilt beginnen dan is het verstandig om lokale freerunners te zoeken waarmee je kunt gaan trainen. Vind je dit nog een te grote stap dan kan het uiteraard ook binnen. Tegenwoordig zijn er in vrijwel iedere regio indoor locaties te vinden, waar kwalitatief goede freerun lessen worden gegeven. Zeker voor kinderen is het aan te raden om eens op zo’n plek te gaan kijken en hier kennis te maken met de basis van deze toffe sport. Veel turnverenigingen bieden tegenwoordig ook freerun lessen, aan maar dit is vaak niet hetzelfde. Zoek daarom een plek waar de oorsprong op straat ligt.

Munki heeft ondertussen vestigingen in Haarlem, Velserbroek, Zaandam, Alkmaar en Castricum. 

Leave a Reply